Wat is de Europese Mobiliteitsweek?

De Europese Mobiliteitsweek is een initiatief van de Europese Commissie en vindt jaarlijks plaats van 16 tot en met 22 september. In het kader van deze week organiseren gemeenten activiteiten en maatregelen die duurzame mobiliteit stimuleren. Gemeenten uit heel Europa en daarbuiten kunnen zich aanmelden als deelnemer.

Deelnemen kan op verschillende manieren:

  • door het organiseren van één of meerdere activiteiten in deze week, gericht op het stimuleren van duurzame mobiliteit en bij voorkeur aansluitend bij het thema van dat jaar (in 2019: lopen en fietsen)
  • door het invoeren van ten minste één permanente maatregel gericht op het stimuleren van duurzame mobiliteit, in het jaar van deelname of het jaar daaraan voorafgaand
  • door het organiseren van een autoloze dag in een deel van de gemeente (bij voorkeur op 22 september, een dag die wereldwijd bekend staat als autoloze dag)

Een gemeente die zich aanmeldt en aan alle drie de bovenstaande onderdelen meedoet, maakt kans op de EUROPEANMOBILITYWEEK Award die jaarlijks wordt uitgereikt aan een grotere en een kleinere gemeente. In maart 2019 reikte Eurocommissaris voor Vervoer Violeta Bulc de Awards voor 2018 uit aan Lissabon en Lindau. Bekijk de filmpjes van de winnaars onderaan deze pagina.

Naast deelname aan de week, kunnen gemeenten ook MOBILITYACTIONS aanmelden. Deze vinden gedurende het hele jaar plaats en kunnen door elke organisatie worden aangemeld.

Waarom aanmelden?

Met een aanmelding kunnen gemeenten zichzelf in Europees verband op de kaart zetten en laten zien wat zij in huis hebben op het gebied van duurzame mobiliteit. Dat kunnen ook bestaande activiteiten zijn, die met een aanmelding voor de Europese Mobiliteitsweek nog eens extra in het zonnetje worden gezet. Daarbij kunnen zij meeliften op een campagne die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende campagnes op Europees niveau. Er kan communicatiemateriaal gebruikt worden dat gratis ter beschikking wordt gesteld.

mascotte Europese MobiliteitsweekDe week in september vormt het moment waarop alles samenkomt. Gemeenten kunnen permanente maatregelen die gedurende het hele jaar worden genomen, een podium bieden. En inwoners kennis laten maken met de mogelijkheden op het gebied van duurzame mobiliteit. De manier waarop, staat geheel open. Ter inspiratie wordt elk jaar een (Nederlandstalig) handboek opgesteld met voorbeelden voor te organiseren activiteiten gedurende de week. Zodra het handboek voor 2019 beschikbaar is, wordt deze hier gepubliceerd.

Hoe werkt het?

Aanmelden is simpel: vul hiervoor het (Nederlandstalige) aanmeldformulier op de website van de Europese Mobiliteitsweek in. Vervolgens wordt de aanmelding doorgestuurd naar de nationale coördinator, die de aanmelding goedkeurt. De gemeente komt daarmee letterlijk op de kaart van deelnemers te staan. Aanmelden kan vanaf medio april tot eind september.

Gemeenten die aan alle van de drie eerder genoemde onderdelen deelnemen, maken kans op één van de Awards. Om deelname extra kracht bij te zetten, kan bijvoorbeeld een bestuurder van de gemeente de Verklaring van deelname (pdf, 328 kB) ondertekenen.

Vragen?

Vragen of hulp nodig met aanmelden? Neem dan contact op met de nationale coördinator Europese Mobiliteitsweek via syd.jordaan@minienw.nl.

Bekijk het filmpje van winnaar Lissabon:

Bekijk het filmpje van winnaar Lindau: