Beleid

Duurzame mobiliteit vraagt om evenwicht tussen bereikbaarheid, economie, gezondheid, leefmilieu en klimaat. We moeten dan ook naar het geheel kijken als het om duurzame mobiliteit gaat. Rijkswaterstaat signaleert relevante ontwikkelingen in de buitenwereld en op de werkvloer, om zo een versnelling in de transitie naar duurzame mobiliteit te faciliteren.

Nationaal en Europees beleid

De politiek heeft als doel om de gezamenlijke uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen. In het Klimaatakkoord staan de maatregelen die bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden de komende jaren nemen om dit doel te halen. Het Schone Lucht Akkoord heeft als doel het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het stikstofbeleid wil de stikstofuitstoot verminderen. Daarnaast zijn er Europese doelen waar Nederland zich aan committeert. Deze zijn niet altijd een-op-een te vertalen naar Rijkswaterstaat.

Contact

Heb je een vraag over duurzame mobiliteit? Of wil je meedenken? Neem dan contact op met het team Duurzame Mobiliteit.

Wat doet Rijkswaterstaat?

De ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit hebben impact op het werk van Rijkswaterstaat. We doen daarom meer dan enkel de uitvoering van beleid van het ministerie. We  doen onderzoek naar de mobiliteit van de toekomst en de eisen die dit stelt aan de infrastructuur. Daarnaast voeren we studies uit naar bijvoorbeeld de inzet van de fiets, elektrische laadinfrastructuur en multimodale hubs: plekken waar meerdere soorten vervoer samenkomen. De kennis die we opdoen stellen we beschikbaar voor andere organisaties.