Gras- en zitmaaiers (consumenten)

Conventioneel (benzine, diesel, LPG)

Het aanbod van gras- en zitmaaiers op benzine is groot. Consumenten kunnen kiezen uit verschillende merken – zoals bijvoorbeeld Einhell, Jonsered, Makita, McCulloch en MTD – en verschillende vermogens.

Gasvormig (CNG, LNG)

Voor zover bekend zijn er geen grasmaaiers op gasvormige energiedragers beschikbaar.

Elektrisch

Het aanbod van elektrische grasmaaiers is groot. Consumenten kunnen kiezen uit verschillende merken, soorten (elektrisch met snoer, accu, robotmaaiers) en vermogens. Veel voorkomende merken zijn bijvoorbeeld AL-KO, Bosch, Gardena, Mikita, Pattfield en McCulloch. Elektrische grasmaaiers zijn normaal gesproken geschikt voor velden tot maximaal 1.000 m2, waar benzinemaaiers geschikt zijn voor velden tot 2.500 m2.

Het aanbod elektrische zitmaaiers is minder groot, maar er zijn meerdere merken en types beschikbaar. Gemiddeld kan er op een lading één à twee uur gemaaid worden, goed voor één tot twee hectare (één hectare = 10.000 m2) maaien.

Waterstof

Voor zover bekend zijn er geen waterstof grasmaaiers beschikbaar.

Vloeibare biobrandstoffen (hoge mixen)

Biobrandstoffen kunnen in de huidige benzine-grasmaaiers gebruikt worden, mits deze binnen de norm van benzine (EN228) blijft. Een kanttekening hierbij is dat E10 (benzine met maximaal 10% bijmenging van bio-ethanol), dat voldoet aan de EN228 norm, wordt afgeraden voor tweetakt benzinemaaiers en benzinemaaiers van vóór 2012.

Een goed alternatief voor benzine voor grasmaaiers is alkylaatbenzine, dat ook op basis van hernieuwbare grondstoffen kan worden geproduceerd [Groenemarkt, 2016]. Alkylaatbenzine is schoner dan normale benzine, het bevat minder benzeen en aromaten. Hierdoor is met name de uitstoot van eenvoudige benzine motoren en/of benzine motoren zonder goede uitlaatgasnabehandeling minder schadelijk voor de gezondheid.